Časově náročný program jsme úmyslně zvolili na počátek dovolené, abychom se do tak vzdálených míst nemuseli pracně trmácet ze samotného jihu a neztráceli zbytečně čas.

Kandy

Po příletu v ranních hodinách jsme taxíkem přejeli z letiště na hlavní železniční uzel v Colombu Fort a nasedli do expresu mířícího do Kandy, kam jsme dojeli v poledne a ubytovali se v penzionu poblíž chrámu Buddhova zubu. Odpoledne jsme strávili v oblasti kolem jezera a prohlídkou přilehlých památek; chrám Buddhova zubu jsme si nechali až na večer. V Kandy jsme si za pomoci personálu v penzionu zajistili auto na zbytek této cesty.

Anuradhapura

Brzy ráno jsme vyjeli do bývalého hlavního města Srí Lanky Anuradhapury a po osmé už jsme obdivovali vybrané památky. Po poledni jsme se přesunuli do nedaleké Dambully.

Dambulla

Prohlídka skalního chrámu nám zabrala zhruba dvě hodiny a následoval krátký přesun ke Lví hoře.

Sigiriya

Na Sigiriyi jsme strávili zbytek dne až do samotného soumraku. Ubytování v této oblasti bylo hodně skromné, ale bylo kompenzováno vynikající srílanskou večeří „Rice and Curry“.

Polonnaruwa

Ranní přejezd do Polonnaruwy netrval ani dvě hodiny; zaparkovali jsme u půjčovny kol a na bicyklech vyjeli do obrovsky rozlehlé archeologické oblasti a obdivovali zachovalé památky dob minulých, které jsme mohli bez jakýchokoli omezení procházet.Třešničkou na dortu pak byla 14metrová socha ležícího Buddhy-největší na Srí Lance. Večer jsme přejeli do vesnice Mahiyanganaya.

Mahiyanganaya

Setkání s původními obyvateli Srí Lanky bylo prostě úžasné. Současný král se snaží zachovat i pro příští generace obrázek původního stylu života těchto „lesních lidí“. Mohli jsme si prohlédnout jejich vesnici, domky, předvedli nám své lovecké umění i dovednost rozdělat oheň třením dřívek. Zazpívali nám své tradiční písničky ve veddském jazyce, zatancovali a samozřejmě nabídli suvenýry.

Odpoledne nás vyzvedl Sajee a odvezl nabité novými zážitky a ubité cestováním do bungalovů Dickwelly.