Výlet do Dondry byl půldenní a jeli jsme za pár rupií autobusem. Cílovou stanici je potřeba vyslovit náležitě srílansky a sice „Deundera“ :-). Hinduistický chrám stojí svorně vedle buddhistického a stromu Bodhi. Komplexu dominuje nádherný žlutě vymalovaný Dračí oblouk. Sloupy poblíž hinduistického chrámu by měly být zbytky nejstarší kamenné stavby na Srí Lance. Zajímavý obřad je v modrém chrámu k vidění v pravé poledne, fotit jsme mohli pouze venku. V zahradě byla pro nás veliká atrakce – chrámová slonice Lasanda, se kterou jsme se za mírný poplatek mohli vyfotít, pohladit si ji nebo nakrmit. Zvláštní odměnou pak byla možnost Lasandu vydrbat kokosovou slupkou.

Buddhistický chrám V zahradě byla pro nás veliká atrakce – chrámová slonice Lasanda, se kterou jsme se za mírný poplatek mohli vyfotít, pohladit si ji nebo nakrmit. Zvláštní odměnou pak byla možnost Lasandu vydrbat kokosovou slupkou.

Maják v Dondře je součástí celého systému majáků lemujících jižní pobřeží ostrova. Vystavěli jej Angličané za dob kolonizace Srí Lanky a údajně granitový materiál dováželi až ze Skotska. Maják slouží dodnes, ale vstup pro veřejnost není umožněn. Přesto byla procházka k majáku a jeho okolí zajímavá a dosáhli jsme oficiální nejjižnější bod ostrova.